Segítség

Kedves használó!

Kérem szíves türelmüket!
Technikai okok miatt egyenlőre a diétás hetekben nem tudom feltüntetni és színnel jelölni a recepteket, de azért a recept végére odaírom a hetet, kibővítettem a teljes mennyiség kalóriájával. Igy mindenki el tudja osztani, mennyit akar felhasználni egy adaghoz. A legújabb szemlélet szerint ugyanis nem a mg pontosságú alapanyag, hanem a túlsúlyos állapotnál az egyenletes lassú fogyás a leghatékonyabb a diétával együtt, mint gyógymód. A glikémiás indexet figyelembe vettem, bár nem tüntetem fel, de a hozzávalók kiválasztásánál lehetőleg az alacsonyabb értékűeket választottam. A régebbieket ki kell egészítenem az új, diabetikus által javasolt arányra, és a Kcal feltüntetésésre is. Tehát a recepteket érdemes megnézni a  speciális heteken felül is.. Folyamatosan szeretném újítani a blogot. Ha sikerül a  színeket megoldanom, akkor zöld lesz a mindhárom kritériumnak megfelelő, tehát fogyni vágyók +cukorbetegek + köszvényesek is ehetik, kék marad a nem fogyóni vágyók de cukrosoknak és köszvényeseknek is jók, citromsárga a cukrosoknak és fogyni vágyóknak, marad a narancssárga a csak cukrosoknak ajánlott receptek színe.




 Jó egészséget, és hozzá egyszerű, viszonylag olcsó, olyan ételeket kívánok. amit nem csak a diétázó, de a környezete is szivesen megehet. A receptek annyiban térnek el a hagyományostól, hogy cukrot egyáltalán nem használok, csak Édesítőt és mézpótlót.Azok vannak nehezebb  helyzetben, akiknek több mindenre kell figyelni.Magamnak évek óta bevált módszer, hogy előre tervezek 1-,2 hetet. Ez nem pontos menü, de útmutató a vásárláskor , hol mit nézzek: van-e és mennyiért ,egyszerre egy előkészítéssel több ételhez mennyit vegyek. Így pénzt, időt, energiát spórolok .10-20 receptből választom ki ezek után az elkészítendőt.Ugyanakkor az egymáshoz illeszkedő ízeket is be tudom úgy osztani, hogy ne egymást követő napokat tegyem unalmassá.
  Természetesen évszaknak megfelelő vagy fagyasztottként, primőrként megfizethető árú  leírásokat válogattam, de a mindennapok egyszerű ételeit is, csakhogy emlékeztető legyen.Nemcsak a spórolás vezérelt, amikor bizonyos főzőleveket használok levesalapnak, hanem az íz is más és ugyanabban az időben pár perc alatt kész a nagyon fontos fogás, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni főleg vacsoránál, vagy időhiányban.Diétázóknak kötelezővé tenném a könnyű levesek fogyasztását több okból is!!
   Még egy szempont, hogy saját csontlevest használok  a mesterséges leveskocka helyett, de odaírom, hogy azzal is jó készíteni. Amint elkészül, leszűröm és lehűtöm hideg vízben üvegekben jól  rácsavart  tetővel a levét. Ez egyben vákumot  is hoz létre.Így akár 3-4 napig tökéletesen friss marad más ételek alapjául is szolgálva.A zöldségeket, húst szintén tudom ételekhez is használni, Így csökkentve és jobb ízűvé téve a megterhelő hozzávalókat.
   Ha tojást, héjában főtt burgonyát főzők, előtte nagyon alaposan megsúrolom, de egyszerre és egy edényben szintén több napra tudok előkészíteni. Csak arra vigyázok, hogy a mártásos. vagy salátalével készülő burgonyát az előre összeállított lébe frissen tegyem, mert sokkal jobban átveszi az ízeket.A többi a hűtőben megvár. ugyanígy egyszerre reszelek meg egy hétre egy munkával több fogáshoz sajtot.A gomba is előkészíthető és lefagyasztható,akár natúran párolva kis helyen, akár fűszerezve, vagy viszonylag gyors ( 2-3 hetes) felhasználásra nyersen szeletelve vagy aprítva.Amikor van időm és viszonylag olcsó a fokhagyma, veszek legalább 1-2 kilót, megpucolom és turmixban étolajjal pépesítem- kis üvegekben, befőző fóliát a tető alá téve lehetőleg légmentesem tömörítem rázással, majd a tetejére olajat öntök.Nincs tartósítószer és hőkezelés. Egyetlen dologra kell figyelni, hogy mindig teljesen tiszta eszközzel, (kiskanállal) nyúljunk bele. Olajat nem kell utánatölteni, csak ha salátákhoz, vagy sültekhez külön elhasználtuk.Teljes értékű, és azonnal használható.Kenéshez kitűnő.
  Most végre a lényeg. az adagok általában 2 felnőtt,+ 2 gyerekre íródtak, de a fogyasztó étvágyának, fő- vagy mellékfogásként evésnek megfelelően változnak.Eltéréseknél jelzem.
  Jelzésértékű csak a hét megnevezése, hogy mégis mikor szokták főzni, vagy évszakfüggetlen az elkészítés lehetősége. A receptek nem ismétlődnek, tehát érdemes a többi hetet is megnézni.

     JÓ  ÉTVÁGYAT!

TRÜKKÖK: általában olajhabarást használok rántás helyett. Egészségesebb, kevesebb a hozzávaló, krémesebb az étel és biztosan nem csomósodik, fél perc alatt kész.
OLAJHABARÁS: 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál jó minőségű étolaj.
   egy edénykében összekeverem, és az ételhez adom az utolsó forralás előtt.Mehet bele a pirospaprika is. Szépen kiolvad a színe és nem ég meg.
¨˝HÚSLEVES¨ köszvényeseknek:nagyon sok étel alapja a húsleves. Ezt sokan gyorsan leveskockával oldják meg. Purinbetegeknek nem ajánlott. Magam készítem mindig legalább 8-12 adagot.A zöldségek és a hús is sok purint tartalmaz, ezért mindig minden húst (csirkenyakat vagy farhátat) minden bőrtől és zsírtól alaposan letisztítok. Hideg vízben teszem fel és az első forrásnál azonnal tartalékra teszem ,csak a húst! Fűszertojásba tett szemes borssal és sóval.az első forrás habját egymás után 3x alaposan lehabozom, így csökkentve nagy részben a purint. Csak ezután  zöldségelem be. Ha kész, azonnal leszűröm a levét és csavaros üvegben hideg vízbe állítva hűtöm le. Egyben vákum keletkezik és 4-5 napig frissen tárolható és felhasználható. 4 farhátból megoldható és sokkal egészségesebb, valamint ha a zöldséget máshoz használom (vagy kevés húst) eloszlik a terhelő adalék káros része , az íze pedig mindenben jobb.
Sült vaj:Lehetőleg nem gyári, hanem házi vajból legkevesebb 1 kg-ot érdemes csinálni, mert hosszadalmas és nincs jó illat tőle. Viszont évekig hűtés nélkül különlegesen tiszta zsiradékot kapunk, aminek főzés, sütés közben sincs semmilyen szaga, nem avasodik.zománcos vagy tűzálló edényben a legkisebb hőmérsékleten felolvasztjuk, majd a tűzön hagyjuk a vajat.Egészen addig, míg miniatűr buborékok jönnek a felszínre és az alján csúnya fekete szálkás réteg keletkezik. Amikor mát egyáltalán nincs buborék, nagyon óvatosan leöntjük az átlátszó aranysárga vajat , hogy az üledékből semmi ne menjen bele.A legtökéletesebb zsiradék, ami hűtést sem igényel, csak elborzasztó látvány az a mennyiségű avasodást is okozó "szennyeződés" ami kisült belőle. Egyetlen ellensége, ha nem tiszta kanállal nyúlnak bele használatkor. Különben nem romlik, nem is penészedik évekig.

Aroma:télen érdemes készíteni 1 narancs és 1 citrom(vagy bio, vagy nagyon megmosott) héját vékonyan meghámozva, hozzá darabos fahéjat, szegfűszeget és szebfűborsot adva, lassú tűzön legalább egy órát 3.4 liter vízben főzni. Utána leszűrni tiszta flakonba vagy üvegbe  majd újra feltölteni vizzel a már felpuhult hozzávalókat és megint főzni. A második főzés az erősebb általában.  Sem hűtés , sem tartósító nem szükséges a tárolásához, és 3-4 évre kész a gyümölcslevesekbe, turmixokba, eltevéshez, kompótokhoz, krémekhez, forralt borhoz, vagy téli teához  gyümölcsmártásokhoz olyan aroma, amit megkóstolva tovább erősíthetünk, mint ízesítőt, Ráadásul az ízek tökéletesen oszlanak el az ételben, nem egyik rész a az oda került, a másik az amelletti ízt veszi át intenzívebben, Készen is módosítható a mennyiség. Megbontott flakon is tovább használható marad.

A receptek végére írt CH= szénhidráttartalom a megadott mennyiségek teljes egészére vonatkoznak, nem lebontva adagokra. ezt minden esetben kiszámoltam. A purin tartalom nem tökéletes, de a Magyarországon közismert kimutatásnál sokkal több hozzávalónak ismert a tartalma, így ne csodálkozzon senki, ha sertéshúst vagy marhát talál az alapanyagok között.jelölésem ˝˝P˝˝ szintén az egész alapanyagra vonatkozik.Tehát a régi purinmeghatározásnál sokkal alaposabb, de nem tökéletes a kiszámítás  , mert még így is töredéke áll rendelkezésre a hozzávalóknak.Mindig csak több lehet a saccolt teljes érték, mint a feltüntetett.Amint több adathoz jutok, korrigálok, de az orvos szerint ez alapvetően eligazít.
   Ha valaki nem beteg, csak egészségesebben akar táplálkozni, vagy egyenletes lassú, egészséges fogyást vett tervbe, mindazok nyugodtan fogyaszthatják ezeket az ételeket.
   Az ételek diétás ajánlását a mindkettőnek megfelelőt, világos kékkel a diabeteszre valót narancssárga kiemeléssel jelzem.a köszvény színe a lila. A lila , vagyis a köszvénydiéta szénhidrátgazdag, fogyáshoz nem ajánlható.

Figyelem: az új mérések szerint nem csak a hüvelyesek, de más zöldségféle is sok, ha nem is annyi hugysavat tartalmaz.Ezt figyelembe vettem a számításoknál!!


1 megjegyzés:

  1. Nagyön örülök Neked,Sok hasznát fogom venni, bár csak a vén korom miatt is oda kellfigyelne, Van olyan, amiröl mg nem is hallottam, Kiprobálok mindent, a téli receoteket most elsö sorban, És mindent...mást is nagyon köszönök.Jo egészséget és sok sikert ezzel a bloggal Remek emberke vagy..

    VálaszTörlés